No, za pregovor: “Žena drži hiši tri vogale in še četrtega možu podpira,” ste verjetno že slišali. Jaz pa imam navado reči, da smo mame steber družine. 

Samo poglejte, kakšno vlogo imate doma vi. Seveda ne zanemarimo očetove vloge, ki je tudi zelo pomembna. Le, da na tej strani gledam pretežno iz maminega zornega kota, saj tudi sem mama … tri krat. 🙂

Mama se pogosto srečuje z izzivi družinskega življenja. Začne se že z opravili, ki jih moramo opraviti tekom dneva, da vse funkcionira. Seveda ima vsaka družina svoj ritem, tudi zadolžitve med družinskimi člani, so različno porazdeljene. A še vedno je osrednja oseba, tisti steber…MAMA.

“Mami, kaj na jem? Mami, kaj naj oblečem? Mami, je to v redu? Mami… Mami… Mami…” Ko se spomnim, prvega klica majhnega drobižka, ki me je prvič v življenju poklical: “Mami,” mi zaigra srce. Sedaj se mi pa zgodi, da slišim mami tisočkrat v eni uri, tako da jih včasih prosim, naj mi dajo malo miru.

Zato draga mami, poskrbite zase tudi vi. Vzemite si čas tudi zase, da boste imeli energijo in boste lahko trden steber svoji družini. Zavedati se morate, da ne morete delovati optimalno, če ste utrujeni, razdražljivi, nesrečni, nenaspani…

Kako še vidim mamo kot steber? Kot zgled otrokom, možu/partnerju. Sem ne sodi le primerno vedenje, pozitiven odziv na stresne situacije… Poleg vzgojnih “prijemov”, ki se jih da prikazati s pozitivnim zgledom, je velikega pomena tudi zdrav življenjski stil.

Življenjski stil vključuje tako prehranjevanje, kot tudi gibanje, sproščanje, druženje in delovno okolje. Izogibajte se kajenju, alkoholu in drugim nezdravim razvadam.

Kakšen življenjski stil boste imeli, je odvisno od vas. Vedeti morate, kaj je zdravo, da boste lahko vpeljali zdrave navade v družinsko življenje in nenazadnje tudi predali svoje znanje svojim otrokom. S svojim odgovornim ravnanjem boste tako otrokom položili dobre temelje za zdravo življenje.

Kakšen je vaš življenjski stil? Želite kakšno področje izboljšati? Preverite v spodnjem vprašalniku, na kateri točki se nahajate:

Različna vprašanja in nasvete odpiram tudi na Facebook strani Matea’s – zdrav življenjski stil in izzivi družinskega življenja.

Idelana priložnost za začetek zdravega življenjskega stila, je program za revitalizacijo in boljše počutje.

Kot mama* otroka z motnjo pozornosti in koncentracije (ADHD), se še toliko bolj zavedam, kako pomemben je zdrav življenjski stil. Otroku lahko z različnimi pristopi pomagam, da gre lažje čez izzive, ki mu prihajajo na pot.

Če se tudi v vaši družini srečujete s to “motnjo”, se mi pridružite v zasebno skupino, kjer se bomo pobližje spoznali, si predali izkušnje in kjer boste lahko izvedeli, kako se na zdrav način lotiti blaženja simptomov ADHD.

*Več o meni, lahko izveste v zavihku O meni.

Za svoje zdravje in zdravje moje družine, poskrbim tudi z uživanjem aloe vere. Ta poskrbi za moje dobro počutje, kot tudi za zdravo, nahranjeno  kožo.

Naj še povzamem, kaj boste lahko našli na tej spletni strani. Članki spremljajo mamin vsakdan, od tega kako:

  • skrbi za družino
  • skrbi za svoje zdravje in zdravje svoje družine
  • olajša delo sebi in družini v pomanjkanju časa
  • ima čas zase
  • do tega, kako lahko dela tudi od doma.
zadnje novice

Brezpotja ljubljanskih gozdov

V zadnjih letih (od začetka korone), ko smo bili tolikokrat omejeni na […]

Izdelki za podporo zdravemu življenjskemu slogu

Prehranska dopolnila, ki bodo ustrezno podprla vaše zdravje. Z zvezdico* označeni proizvodi […]

Resnica o izboljšanju duševnega zdravja

Pred časom sem si na BBC Earth ogledala oddajo, v kateri so […]

See all our news

Družbeni mediji