Mama kot steber družine in ohranjanje zdravega življenjskega sloga

Matea's

No, za pregovor: “Žena drži hiši tri vogale in še četrtega možu podpira,” si verjetno že slišala. Jaz pa imam navado reči, da smo mame steber družine. 

Samo poglej, kakšno vlogo imaš doma ti. Seveda ne zanemarimo očetove vloge, ki je tudi zelo pomembna. Le, da na tej strani gledam pretežno iz maminega zornega kota, saj tudi sem mama … tri krat. 🙂

Izzivi

Mama se pogosto srečuje z izzivi družinskega življenja. Začne se že z opravili, ki jih moramo opraviti tekom dneva, da vse funkcionira. Seveda ima vsaka družina svoj ritem, tudi zadolžitve med družinskimi člani, so različno porazdeljene. A še vedno je povsod prisotna, tisti steber…MAMA.

“Mami, kaj na jem? Mami, kaj naj oblečem? Mami, je to v redu? Mami… Mami… Mami…” Ko se spomnim, prvega klica majhnega drobižka, ki me je prvič v življenju poklical: “Mami,” mi zaigra srce. Sedaj se mi pa zgodi, da slišim mami tisočkrat v eni uri, tako da jih včasih prosim, naj mi dajo malo miru. Se tudi tebi kdaj to zgodi?

Zato draga mami, poskrbi zase tudi ti.

Vzemi si čas tudi zase, da boš imeli energijo in boš lahko trden steber in opora svoji družini. Zavedati se moraš, da ne moreš delovati optimalno, če si utrujena, razdražljiva, nesrečna, nenaspana…

Kako še vidim mamo kot steber? Kot zgled otrokom, možu/partnerju. Sem ne sodi le primerno vedenje, pozitiven odziv na stresne situacije… Poleg vzgojnih “prijemov”, ki se jih da prikazati s pozitivnim zgledom, je velikega pomena tudi zdrav življenjski stil.

Življenjski stil

Življenjski stil vključuje tako prehranjevanje, kot tudi gibanje, sproščanje, druženje in delovno okolje. Izogibaj se kajenju, alkoholu in drugim nezdravim razvadam.

Kakšen življenjski stil boste imeli v družini, je odvisno tudi od tebe. Vedeti moraš, kaj je zdravo, da boš lahko vpeljala zdrave navade v družinsko življenje in nenazadnje tudi predala svoje znanje svojim otrokom. S svojim odgovornim ravnanjem boš tako otrokom položila dobre temelje za zdravo življenje.

Kakšen je tvoj življenjski stil? Želiš kakšno področje izboljšati? Preveri v spodnjem vprašalniku, na kateri točki se nahajaš.

Različna vprašanja in nasvete odpiram tudi na Facebook strani Matea’s – zdrav življenjski stil in izzivi družinskega življenja.

Matea's healthy lifestyle & Aloe Vera

Idelana priložnost za začetek zdravega življenjskega stila, je program za revitalizacijo in boljše počutje.

Kot mama* otroka z motnjo pozornosti in koncentracije (ADHD), se še toliko bolj zavedam, kako pomemben je zdrav življenjski stil. Otroku lahko z različnimi pristopi pomagam, da gre lažje čez izzive, ki mu prihajajo na pot.

Če se tudi v vaši družini srečujete s to “motnjo”, se mi pridruži v zasebno skupino, kjer se bomo pobližje spoznali, si predali izkušnje in kjer boš lahko izvedela, kako se na zdrav način lotiti blaženja simptomov ADHD.

*Več o meni, lahko izveš v zavihku O meni.

Za svoje zdravje in zdravje moje družine, poskrbim tudi z uživanjem aloe vere. Ta poskrbi za moje dobro počutje, kot tudi za zdravo, nahranjeno  kožo.

Kaj te čaka?

Naj še povzamem, kaj boš lahko našla na tej spletni strani. Članki spremljajo mamin vsakdan, od tega kako:

  • skrbi za družino
  • skrbi za svoje zdravje in zdravje svoje družine
  • olajša delo sebi in družini v pomanjkanju časa
  • ima čas zase
  • do tega, kako lahko dela tudi od doma.

Za konec

Mame, ne pozabite, da je skrb zase ključnega pomena za to, da ostanete močan steber in opora svoji družini. Zdrav življenjski slog vpliva na nas, naše otroke in celotno družinsko življenje. Z vzgledom in odgovornim ravnanjem lahko postavimo temelje za zdrav življenjski slog v naših družinah.

Hvala, ker ste obiskali moj blog. Ne pozabite, da si zaslužite čas zase in skrb za svoje dobro počutje. Skupaj lahko gradimo srečne in zdrave družine.