Jota je odlična izbira za hladne dni, ko nas hrepenenje po topli in hranljivi jedi popelje v domačo kuhinjo. Ta tradicionalna jed, ki združuje preproste sestavine v harmoničen okusni ansambel, ni le kulinarično doživetje, temveč tudi zaveza ohranjanju zdravja in dobre imunske odpornosti. Pogosto pripravljena v velikih loncih, je jota tudi odlično hranilo za probiotoke, ki koristijo našemu prebavnemu sistemu. Raziskujte sestavine in okuse te značilne jedi ter uživajte v vsaki žlici. 🍲✨
Za 2 litra jote potrebujemo:
- 0,5 kg kislega zelja
- 240 g rjavega fižola (kuhanega ali iz pločevinke)
- 200 g krompirja
- 1 l vode
- 1 čebulo
- 250 g prekajenega svinjskega vratu ali slanine
- 2 žlici olja
- 2 žlici paradižnikove mezge
- Sol (po okusu)
- Poper v zrnu (po okusu)
- 1 žlička paprike v prahu
- 3 stroke česna
- 2 lovorjeva lista

Priprava:
V posodo damo kislo repo, lovor, poper in sol. Prilijemo vodo, dodamo meso in pokrito kuhamo 40 minut.
Posebej kuhamo na kocke narezan krompir.
V kozici na olju prepražimo čebulo (toliko, da postekleni) in česen (le toliko, da zadiši) in skupaj dodamo zelju.
Približno polovico fižola in polovico krompirja zmešamo in pretlačimo. Dodamo v posodo z repo. Repi dodamo tudi preostali fižol in krompir, ki ga pustimo celega. Dodamo še paradižnikovo mezgo in mleto papriko.
Po želji, lahko iz posode vzamemo meso, da ga narežemo na kocke in ga vrnemo v posodo. Premešamo.
Kuhamo še 20 do 30 minut. Občasno premešamo.
Joto je najboljše skuhati dan prej, saj je naslednji dan, ko se vse sestavine med sabo prepojijo, najboljša.
Kislo repo lahko zamenjamo tudi s kislim zeljem.
