Jota

Jota je odlična jed za hladne dni, kot pomoč pri ohranitvi dobre imunske odpornosti, ter odlično hranilo probiotokom:

Za 2 litra jote potrebujemo:

  • 0,5 kg kislega zelja
  • 240 g rjavega fižola (kuhanega ali iz pločevinke)
  • 200 g krompirja
  • 1 l vode
  • 1 čebulo
  • 250 g prekajenega svinjskega vratu ali slanine
  • 2 žlici olja
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • Sol (po okusu)
  • Poper v zrnu (po okusu)
  • 1 žlička paprike v prahu
  • 3 stroke česna
  • 2 lovorjeva lista

Priprava:

V posodo damo kislo repo, lovor, poper in sol. Prilijemo vodo, dodamo meso in pokrito kuhamo 40 minut.

Posebej kuhamo na kocke narezan krompir.

V kozici na olju prepražimo čebulo (toliko, da postekleni) in česen (le toliko, da zadiši) in skupaj dodamo zelju.

Približno polovico fižola in polovico krompirja zmešamo in pretlačimo. Dodamo v posodo z repo. Repi dodamo tudi preostali fižol in krompir, ki ga pustimo celega. Dodamo še paradižnikovo mezgo in mleto papriko.

Po želji, lahko iz posode vzamemo meso, da ga narežemo na kocke in ga vrnemo v posodo. Premešamo. 

Kuhamo še 20 do 30 minut. Občasno premešamo. 

Joto je najboljše skuhati dan prej, saj je naslednji dan, ko se vse sestavine med sabo prepojijo, najboljša.

Kislo repo lahko zamenjamo tudi s kislim zeljem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.