Omega-3, najpomembnejše med esencialnimi maščobnimi kislinami

Omega 3

Zakaj so maščobe pomembne?

Še nedolgo nazaj so maščobe veljale za veliko zlo. Na veliko so jih umikali iz jedilnikov. Bile so znane kot tveganje za zdravje, debelost. Je temu res tako?

Kot boste videli v nadaljevanju, so maščobe nujne za naš razvoj in zdravje. Vendar pozor! Maščobe različno vplivajo na naše zdravje, saj prihajajo v našo prehrano v različnih oblikah in je pomembno katere izberemo.

Maščobe so lahko nasičene ali nenasičene. Nasičene so težje prebavljive in tako lahko prekomerno uživanje le-teh privede do zdravstvenih težav. WHO predlaga, da se naj čim bolj izogibamo prevelikim količinam teh maščob. Nahajajo se v živilih živalskega izvora (rdeče meso, svinjina, mlečni izdelki). Da ne bi ogrozili svojega zdravja, nasičene maščobe ne bi smele preseči ene desetine vseh vrst zaužitih maščob.

Na veliko pa se moramo izogibati trans-maščobnih kislin, ki povečujejo bolezni srca in ožilja, debelost in še cel kup drugih zdravstvenih težav. Škodljive so že same po sebi, poleg tega pa še preprečujejo telesu, da bi uporabilo koristne maščobne kisline. Najdemo jih lahko v margarinah, čipsu, čokoladi, nekaterih bonbonih in slaščicah.

Kaj pa je dobrega pri maščobah?

Maščobe zagotavljajo telesu energijo, shranjujejo presežne kalorije za kasnejšo rabo. Sodelujejo pri gradnji in popravilu živčnega tkiva, so sestavni del celičnih membran, skrbijo za hormonsko ravnovesje, tvorijo spolne hormone, omogočajo absorpcijo in uporabo vitaminov A, D, E in K.

Zato ne izločajmo maščob iz prehrane, le bodimo izbirčni. Med dobre maščobe sodijo esencialne maščobne kisline, ki pomagajo telesu razgraditi slabe maščobe. V tem zapisu bom govorila o poli-nenasičeni maščobni kislini omega-3, ki sodi med esencialne maščobne kisline. To so tiste, ki jih telo potrebuje, a jih ne more proizvesti samo. Zato jih moramo vnesti vanj s hrano.

Esencialne maščobne so bistvene pri hujšanju, nižanju holesterola, večanju imunske odpornosti, koristijo reproduktivnim organom, lasem, kostem. Uspešno “podmažejo” telo.

Maščobe so nujne za lepo in napeto kožo. Znak pomanjkanja maščob je suha in upadla koža. Podkožna maščoba se nahaja tik pod kožo in deluje na telo kot lastna izolacija. Kar tudi pomeni, da pomaga uravnavati telesno temperaturo.

Za delovanje našega organizma so resnično nujne OMEGA-3 maščobe (alfa-linolenska, eikozapentaenojska, dokozapentaenojska in dikozaheksaenojska kislina). Nujne so za tvorbo hormonov, prisotne so pri še mnogo drugih fizioloških procesih. Poglejmo si, kakšne naloge rešujejo.

Funkcije maščobnih kislin omega-3

Najprej naj omenim, da so omega -3 skupek maščobnih kislin, med katerimi sta še posebej pomembni EPA (eikozapentaenojska kislina) in DHA (dokozaheksaenojska kislina). Ti kislini sodita med nenasičene maščobne kisline. EPA sodeluje na področju krvnega sistema, zmanjšuje tudi nastajanje vnetnih snovi. DHA pa najdemo v očesni mrežnici in možganih in je glavna sestavina celičnih membran.

Ugotovitve kažejo, da bi morale biti maščobne kisline omega-3 redno na jedilniku, saj imajo tako pomembno vlogo kot vitamini in minerali.

Omega-3 ščitijo pred škodljivimi vplivi okolja. Naše celice ščitijo pred degeneracijo, kjer tudi preprečujejo negativne pojave, ki jih povzročajo prosti radikali.

Ključno vlogo tudi pri delovanju možganov. Med drugim ohranjajo tudi njihovo strukturo, ter vplivajo na inteligenco in na splošno izboljšujejo miselne sposobnosti.

Zavirajo vnetne procese v organizmu, ter preprečujejo nastajanje krvnih strdkov.

Omega-3 so prisotne v vseh celicah telesa. Zelo so pomembne tudi pri razvoju otrok, saj je kar 60% otrokovih možganov in očesne mrežnice, sestavljeno iz esencialnih maščob. Otroci, ki zaužijejo dovolj omega-3 maščobnih kislin, se hitreje razvijajo in imajo boljše psihofizične sposobnosti, ter boljšo ostrino vida.

Maščobne kisline

Študije so dokazale, da maščobne kisline omega-3:

 • koristijo imunskemu sistemu,
 • sodelujejo pri delovanju živčnih celic in možganov,
 • izkažejo se pri boljših umskih sposobnostih,
 • varujejo srce in krvni obtok, ter tvorijo hormone, ki uravnavajo krvni tlak,
 • znižujejo LDL-holesterol v krvi,
 • pospešujejo izgorevanje drugih maščob (so v pomoč pri izgubi odvečne telesne teže) ter izboljšajo presnovo beljakovin, ki so pomembne za ustvarjanje mišične mase,
 • zmanjšujejo težave v menopavzi,
 • skrbijo za zdravje kože, nohtov in las (raziskava s 120 zdravimi udeleženkami je pokazala, da se je 90 % udeleženk raziskave, izboljšalo stanje las – manjše izpadanje, večja debelina in gostota),
 • moški, ki jih redno uživajo, imajo manjšo možnost za razvoj raka na prostati,
 • so izrednega pomena za nosečnice (plod jih potrebuje pri razvoju možganov; če nosečnici primanjkuje omega-3, lahko kasneje privede do poporodne depresije). Uživanje omega-3 v času nosečnosti zmanjša tudi tveganje obolenj otroka v prvih letih življenja, kar pomeni manj ADHD, astme in alergij.

Neravnovesje maščobnih kislin

Esencialne maščobne kisline imajo za zdravje večji pomen, kot so sprva menili. V pravilnem razmerju so temelj našega zdravja. Poleg omega-3 so pomembne tudi omega-6 maščobne kisline (linolna, gamalinolenska, dihomo-gama-linolenska, arahidonska, dokozatetraenojska, dokozapentaenojska kislina), ki so prisotne skoraj v vseh rastlinskih maščobah, v živalskih pa jih je nekoliko manj.

Strokovnjaki ugotavljajo, da sodobna, predvsem, hitra prehrana, vsebuje preveč trans-maščobnih kislin, kot tudi omega-6 in omega-9 maščobnih kislin. Le-te v presežkih povzročajo vnetja ter bolezni srca in ožilja. Nasičene maščobne kisline so težke in se v telesu spremenijo v skalo, tako obremenjujejo srce in ožilje. Ob vsej tej prehrani pa zaužijemo premalo maščobnih kislin omega-3.

Kadar zaužijemo premalo omega-3, se v celično membrano vgrajujejo nasičene maščobne kisline, ki niso ustrezne zanjo. Ob tem onemogočajo optimalno prepustnost hranilnim snovem. Z zadostnimi količinami omega-3 je naše zdravje trdnejše.

Maščobni kislini omega-3 in omega-6 bi morali zaužiti v optimalnem razmerju 1:3 (omega-3:omega-6). To razmerje je, v sodobni prehrani in sodobnem načinu življenja, idealno. Če bi živeli pred razvojem industrije, bi bilo to razmerje 1:1.

Pri mnogih ljudeh je sodobni način prehranjevanja to razmerje pomaknil še vse tja do 1:20 in celo do 1:50. Porušeno razmerje nastane zaradi prekomernega uživanja hitre hrane, procesirane prehrane. Zaradi tega trpi predvsem krvožilje, kar lahko poveča pojav krvnih strdkov, aterosklerozo ter kap.

Zato je potrebno zmanjšati vnos maščobnih kislin omega-6, ki jih zaužijemo preko rastlinskih olj, kot so sončnično, repično ter sojino. Zmanjšati je potrebno tudi ocvrto hrano. Po drugi strani je potrebno povečati vnos maščobnih kislin omega-3.

Razmerje med omenjenimi maščobnimi kislinami lahko izboljšamo tako, da uživamo veliko rib ali dodajamo omega-3 v obliki kakovostnega prehranskega dopolnila.

Že ob najmanjšem neravnovesju čutimo utrujenost, pozabljanje, nemir, nezbranost, nejevoljnost. Če ne bomo poskrbeli za ravnovesje, nas lahko takšno stanje privede do debelosti, depresije, disleksije, hiperaktivnosti, srčno-žilnih obolenj, hormonskega neravnovesja in drugih hujših bolezni.

Esencialne maščobne kisline

Kako se kaže pomanjkanje maščobne kisline omega-3?

Znaki pomanjkanja so lahko:

 • suha in razpokana koža,
 • suhi in lomljivi lasje ter nohti,
 • prhljaj,
 • izpuščaji,
 • povišan pritisk,
 • hude menstrualne bolečine,
 • prezgodnja menopavza,
 • težave v meni,
 • bolečine v sklepih in mišicah,
 • živčnost, razdražljivost,
 • težave s spanjem in koncentracijo,
 • tesnoba,
 • pozabljivost,
 • lahko se pojavijo težave z očmi
 • znaka pomanjkanja esencialnih maščobnih kislin sta lahko tudi ušesno maslo ter blato svetle barve (svetlo bež ali rumenkasto).

Pri otrocih se pomanjkanje kaže kot:

 • slab imunski sistem, zaradi česar pogosteje zbolevajo za prehladi in vnetji,
 • nagnjeni so lahko k astmi, bronhitisu, senenemu nahodu,
 • pogosteje imajo ekceme in druga kožna obolenja,
 • pogosteje tožijo zaradi prebavnih motenj,
 • težave se lahko pojavijo tudi pri razvoju govora, motorike ali pri tvorbi hormonov.

Kje se omega-3 nahajajo?

Najboljši vir so ribe, še posebej mastne kot so losos, sled, sardele, skuše, slanik, polenovka, inčuni, beli tun, trske in tudi postrvi. Bogat vir omega-3 so morske alge, ki so tudi hrana ribam.

Najdemo jih tudi v oreščkih, ki vsebujejo najbolj zdravo razmerje omega maščob. Nahajajo se tudi v konopljinih, lanenih in “chia” semenih, ter soji in avokadu. Nekateri podatki kažejo, da se nahajajo tudi v baziliki. Nekaj je je tudi v brstičnem ohrovtu, brokoliju in ohrovtu.

Če niste ljubitelj rib, posezite po olju v kapsulah, kjer ne zaznate nikakršnega okusa po ribah.

Forever Arctic Sea® vsebuje vrhunsko, edinstveno mešanico olj – ribjega olja, olja lignjev in olivnega olja z visoko vsebnostjo oleinske kisline.

Koristni učinek se doseže z dnevnim vnosom 250 mg DHA.

Informacija o alergenih: vsebuje ribe in mehkužce.

Vsebnost sestavinv 6 kapsulah
Omega 3 maščobne kisline (iz ribjega olja in olja lignjev)
– od tega EPA (eikozapentaenojska kislina)
– od tega DHA (dokozaheksaenojska kislina)
1305 mg
600 mg
600 mg
Oleinska kislina300 mg

Priporočena dnevna količina in navodila za uporabo:  Trikrat dnevno zaužijte 2 kapsuli, skupaj z obrokom in vodo.
Priporočene dnevne količine se ne sme prekoračiti. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Izdelek lahko najdete na:

https://bit.ly/arctic-omk

Če želite samo ta izdelek, opravite nakup brez registracije, kjer ob vnosu svojega naslova vpišete tudi ID 360000864195.

Če si pa želite še kakšen izdelek in pridobiti 10% popust, se registrirajte (v tem primeru je minimalno naročilo 55€+DDV).

Pod rubriko, kdo vas je priporočil, vpišete:
360000864195

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.