Krepitev imunskega sistema naše družine v jesensko-zimskih mesecih

Immune system

Krepitev imunskega sistema

Autumn and immune systemJesen prinaša spremembe v vremenu. Dnevi so kratki. Noči so daljše kot poleti. Med jutranjo in dnevno temperaturo je velika razlika. Narava se pripravlja na zimske dni. Tudi človeški organizem gre skozi spremembe. Metabolizem in hormonski sistem, se morata prilagoditi spremenjenim razmeram svetlobe in temperature. Imunski sistem se mora pripraviti na pogostejše napade virusov.

Ali si tista, ki čaka?

Ali si med tistimi, ki se loti krepitve imunskega sistema, tik pred sezono gripe in prehladov? Ali celo šele takrat, ko so virusi in bakterije že na delu?

Močan imunski sistem, je ključnega pomena za dobro počutje in močno zdravje. Nujno ga je vzdrževati skozi celo leto.

Za izgradnjo imunskega sistema se moramo pošteno potruditi. Ko le-ta peša, oziroma se “pokvari”, ti bo žal za vsak napačen korak.

Kako deluje imunski sistem?

Imunski sistem je mreža celic, tkiv in organov, ki skupaj delujejo za zaščito telesa. Napadalci imunskega sistema so lahko bakterije, paraziti, virusi in glive.

Naloga imunskega sistema je braniti vstop napadalcem, ali jih poiskati in uničiti.

Kaj lahko storimo, da podpremo imunski sistem?

1. Svež zrak in redna vadba

Telesu moramo zagotoviti dovolj svežega zraka, polnega kisika. Zato moramo biti veliko na prostem. Zračiti moramo bivalne prostore.

Redna vadba pozitivno vpliva na metabolizem, telesno težo, hormonski sistem in krvni obtok, ter seveda na imunski sistem. Že 20 ali 30 minut vadbe na dan, lahko naredi čudeže.

2. Dovolj spanja

Telo potrebuje vsaj šest do osem ur globokega, sproščujočega spanca, v enem kosu. Otroško telo ga potrebuje še več. Zadostna količina spanja, je potrebna za regeneracijo in brezhibno delovanje imunskega sistema.

3. Dovolj tekočine

Voda! Pij dva do dva in pol litra vode na dan. Lahko tudi zeliščni čaj.

4. Hrana

Jejmo hranljivo hrano, polno vitaminov in mineralov. Jedi naj bodo pripravljene iz sezonskega sadja in zelenjave.

Naše telo potrebuje različna hranila. To so poleg vitaminov in mineralov, elementi v sledeh, maščobe, antioksidanti in aminokisline. Zaužiti jih moramo dnevno. Če je naš način življenja in prehranjevanja neprimeren, lahko privede do pomanjkanja teh bistvenih elementov.

Nekaj zanimivih dejstev:

  • vitamin C sodeluje v tisočih različnih metabolnih procesih.
  • Osem vitaminov skupine B, igra pomembno vlogo pri vseh akcijah energetskega metabolizma in uravnavajo živčni sistem.
  • Cink in magnezij sta ključnega pomena za proizvodnjo številnih encimov.
  • Najpomembnejši vitamini v jesensko-zimskih mesecih so C-, B-, E- in D-. In naslednji elementi: selen, cink, baker.
  • Za vnos antioksidantov so najbolj primerne zelo barvite, rdeče, rumene in zelene vrste zelenjave ter sadja ali pripravljene pijače (smutiji, sokovi).

Če telesu ne zagotovimo zadostnega vnosa hranil, je priporočljivo jemati prehranske dodatke, ki vsebujejo predvsem rastlinske in sadne ekstrakte.

5. Stanje našega črevesja

Verjetno že veste, da je pravilno delo imunskega sistema odvisno od stanja črevesja. Najpomembnejša je sestava črevesne flore. Naše črevo vsebuje desetkrat več bakterij, kot je število celic v telesu. Večina je probiotikov, oziroma bakterij, s katerimi tesno sodelujemo. “Dobre” bakterije poskrbijo, da naše telo optimalno deluje. Naša glavna naloga je, da jim pomagamo z živili in z življenjskim slogom, da se nemoteno, nenehno naseljujejo in razvijajo, da lahko še naprej delajo v našo korist.

Ne pozabite na naravne antibiotike. Redno je priporočljivo uporabljati sok aloe vere.

Probiotiki so občutljivi na stres, pomanjkanje spanja, prekomerno uporabo začimb, maščobe in alkohola.

6. Duševno ravnovesje

Poskusite povečati odpornost na stres z meditacijo, jogo, chi-gongom. Preživite čas s pozitivnimi ljudmi. Ali preprosto ostanite doma v topli sobi, s prijetnim vonjem eteričnih olj.

Kako krepimo imunski sistem v naši družini?

Na kratko lahko povem, da uporabljamo korake, ki sem jih opisala v zgornjih poglavjih.

Vseeno lahko podrobneje pogledamo v našo dnevno rutino, česa se poslužujemo, da nam pomaga ohranjati zdravje.

Jutro začnemo s kozarcem soka iz aloe vere (aloe vera gel razredčen z vodo). Otroci pijejo ta napitek tako, da jim dodam še žlico medu.

Poleg tega vzamemo probiotike. Otroci imajo radi “bonbončke” (kot jim rečejo) matičnega mlečka.

Običajno vzamem še kakšne druge dodatke, kot so vitamin C, MSM, cink, b-kompleks in omega 3.

Pred spanjem pripravim difuzor z eteričnimi olji. Obstajajo različna olja, za različne namene. Za sprostitev, za čiščenje zraka ali za pomoč pri dihanju.

Česar se pa otroci zelo veselijo, je masaža stopal z razredčenim eteričnim oljem, ki se imenuje On Guard. S tem tudi krepimo imunski sistem. Pomaga tudi, ko se kaže že kakšen znak prehlada.

Povezave, kjer lahko kupite priporočene proizvode

Ta članek vsebuje affiliate povezave. Če klikneš na kakšno od mojih affiliate povezav in opraviš nakup, lahko prejmem provizijo, ki se sklicuje nate. To tebi ne prinaša nobenih dodatnih stroškov. Morda boš deležna celo kakšne ugodnosti.

Tule si lahko izberete izdelke iz (V košarici so priporočeni izdelki. Tistih, ki jih ne želite, jih preprosto umaknite iz košarice.)

Na zdravje!

Mateja Grabner

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.