Danes vas vabimo, da se pridružite naši kuhinjski dogodivščini, kjer bomo skupaj ustvarjali nekaj posebnega – narastek iz prosene kaše. To jed lahko uživate za kosilo ali večerjo, tudi hladna bo ohranila svoj čar. Z nežno kombinacijo sestavin, kot so skuta, limonina lupinica in cimet, bo ta narastek navdušil vaše brbončice. Pridružite se nam v pripravi tega čudovitega obroka, ki bo navdušil vaše najbližje.
Narastek iz prosene kaše
Sestavine za 4 osebe:
- 750 ml mleka
- 180 g prosene kaše (lahko tudi riž)
- 70 g zmehčanega masla
- 3 jajca
- Naribana lupinica 1 bio limone
- 200 g skute
- 100 g sladkorja
- 1 vrečka vanilijevega sladkorja z burbonsko vanilijo
- Ščepec soli
- 1 čajna žlička cimeta
Priprava:
Maslo postavimo na sobno temperaturo, da se zmehča.
Mleko damo na ogenj, ga posolimo in počakamo, da zavre. V vrelo mleko stresemo proseno kašo, ki jo kuhamo 20 minut. Večkrat premešamo.
Kuhano proseno kašo ohladimo. Da bo hitreje hladna, jo večkrat premešamo.
Jajca razdelimo na beljake in rumenjake. Beljake stepemo v trd sneg.
V posodo za mešanje damo maslo, ki ga penasto umešamo. Postopoma mu dodajamo rumenjake in sladkor. Vmešamo še limonino lupinico, cimet in vanilijev sladkor. Vse dobro premešamo.
Zmesi dodamo še skuto, jo dobro vmešamo, nakar dodamo še proseno kašo, ki jo prav tako dobro vmešamo.
Masi dodamo še sneg, ki ga pazljivo vmešamo. Pekač premažemo z maslom in vanj vlijemo maso.
Pečemo na 190°C 50-60 minut, tako, da postane narastek zlato-rumeno zapečen.
Naj bo ta narastek iz prosene kaše vaš naslednji kulinarični podvig! Okusen, prilagodljiv in vedno dobrodošel na jedilniku. S svojo harmonijo okusov bo navdušil vaše brbončice, ne glede na to, ali ga boste uživali toplega ali hladnega.