Mmmmm, v kuhinji je zopet zadišalo po sveže pečenem kruhu. Otroci komaj čakajo, da bodo lahko jedli domač kruh. Ponavdi ga snedejo še malce mlačnega, ker ne morejo počakati, da se popolnoma ohladi.
Sestavine:
- 0,5 kg polnozrnate pirine moke
- 0,5 kg pirine moke, lahko tudi polnozrnate, vendar pride malce trši kruh
- 40 g kvasa
- 0,8 l mlačne vode
- 25 g sladkorja
- 20 g soli
- 50 g maščobe
- Po želji 1 jajce za premaz
Priprava:
Polnozrnato moko presejemo v večjo posodo. Kvas zmešamo s sladkorjem in 1 dl vode, ter ga prilijemo moki. Prilijemo še ostalo vodo, ter vse skupaj dobro premešamo.
Posodo pokrijemo, ter pustimo, da zmes naraste za enkrat.
Prvotni zmesi dodamo še sol, maščobo in drugi kilogram moke, ki jo predhodno presejemo. (Po želji lahko dodamo v zmes tudi ovsene kosmiče in semena. Sama dodam eno pest kosmičev in približno dve žlici poljubnih semen, največkrat izberem sezamova semena.) Zamesimo testo. Testo se ne sme lepiti na roke. Če je preveč lepljivo, dodamo toliko moke, da se lepo odlepi od rok. Pustimo ga počivati še nadaljnjih 20 minut.
Testo razdelimo na poljubne kose, z zaključki navzgor in pustimo, da vzhaja še 10 minut.
Pripravimo pekač, ki ga obložimo s papirjem za peko. Oblikujemo poljubne oblike kruha (štručke, hlebčke) z zaključki navzdol, ki jih položimo na pekač.
Vključimo pečico na 240°C. Med tem, ko se pečica ogreva, pustimo testo, da vzhaja. Tik pred tem, ko postavimo pekač v pečico, testo zarežemo in premažemo s stepenim jajcem ali z vodo. Po vrhu ga lahko posujemo tudi s sezamovimi semeni ali s katerimi drugimi, ki so nam všeč. Sama včasih tudi vgnetem sezamova semena neposredno v testo.
Kruh pečemo 10 minut na 240°C, potem znižamo temperaturo na 200°C in pečemo še 30 minut. Tako, da postane kruh zlato rumen.
Dober tek!
![](https://mateas-matejagrabner.si/wp-content/uploads/2020/03/20200122_151929-1024x770.jpg)
![](https://mateas-matejagrabner.si/wp-content/uploads/2019/05/Podpis-2.jpg)