Po tokratnem obroku bo imela mikrobiota našega črevesja pravi žur. V obdelavo bo prejela živila, ki jih obožuje.
Za začetek pripravimo vlečeno testo. Najboljše je, da ga pripravimo že prejšnji večer.
Vlečeno testo
Vlečeno testo pripravimo zvečer, da se ponoči spočije v hladilniku in se tako tudi lepše in boljše vleče. Uporabimo ga lahko za različne zavitke, štrudlje in štruklje (testo za slednje pripravimo z jajcem).
Sestavine:
- 300 g mehke moke (sama uporabljam belo pirino moko)
- 150 ml mlačne vode
- Sol
- Olje
- Jajce (kadar pripravljamo jedi, ki jih bomo kuhali v vodi)
Postopek:
Pravzaprav je priprava vlečenega testa popolnoma enostavna. V skledo presejemo moko in naredimo na sredini moke jamico. V jamico dodamo sol, jajce, olje in vodo.
Testo zgnetemo ročno ali z mešalnikom na najnižji hitrosti. Gnetemo toliko časa, da poberemo vso moko in se naredi kepa testa, ki lepo odstopa od sklede in rok.
Testo namažemo z oljem, da se ne naredi skorjica in ga damo v hladilnik. Najboljše je, da počiva celo noč. Vsekakor ga lahko pripravimo tudi isti dan, vendar mora počivati v hladilniku vsaj ½ ure.
Testo lahko napolnimo z različnimi nadevi. Sladkimi in slanimi.
Zeljni zavitek
Za 4 osebe potrebujemo:
- Vlečeno testo
- 400 g skute
- 3 jajca
- 300 g kislega zelja
- Sezamovo seme za posip
- Sol in poper
Priprava:
Kislo zelje prepražimo, odstavimo z ognja in ohladimo. Skuto začinimo s soljo in poprom, ter dobro premešamo. Vmešamo še dve jajci.
Testo, ki smo ga pripravili že prejšnji večer razvaljamo in razvlečemo. Namažemo s skuto, ter potresemo z zeljem.
Testo z nadevom zvijemo in prestavimo v namaščen pekač.
Tretje jajce stepemo in ga razmažemo po testu. Potresemo še s sezamom. Pečemo v 20-30 minut na 220°C.
Zavitek narežemo in postrežemo sam ali na posteljici iz mlade solate.