Zavitek s kislim zeljem

Po tokratnem obroku bo imela mikrobiota našega črevesja pravi žur. V obdelavo bo prejela živila, ki jih obožuje.

Za začetek pripravimo vlečeno testo. Najboljše je, da ga pripravimo že prejšnji večer.

Vlečeno testo

Vlečeno testo pripravimo zvečer, da se ponoči spočije v hladilniku in se tako tudi lepše in boljše vleče. Uporabimo ga lahko za različne zavitke, štrudlje in štruklje (testo za slednje pripravimo z jajcem).

Sestavine:

  • 300 g mehke moke (sama uporabljam belo pirino moko)
  • 150 ml mlačne vode
  • Sol
  • Olje
  • Jajce (kadar pripravljamo jedi, ki jih bomo kuhali v vodi)

Postopek:

Pravzaprav je priprava vlečenega testa popolnoma enostavna. V skledo presejemo moko in naredimo na sredini moke jamico. V jamico dodamo sol, jajce, olje in vodo. 

Testo zgnetemo ročno ali  z mešalnikom na najnižji hitrosti. Gnetemo toliko časa, da poberemo vso moko in se naredi kepa testa, ki lepo odstopa od sklede in rok.

Testo namažemo z oljem, da se ne naredi skorjica in ga damo v hladilnik. Najboljše je, da počiva celo noč. Vsekakor ga lahko pripravimo tudi isti dan, vendar mora počivati v hladilniku vsaj ½ ure.

Testo lahko napolnimo z različnimi nadevi. Sladkimi in slanimi.

Zeljni zavitek

Za 4 osebe potrebujemo:

  • Vlečeno testo
  •  400 g skute
  • 3 jajca
  • 300 g kislega zelja
  • Sezamovo seme za posip
  • Sol in poper

Priprava:

Kislo zelje prepražimo, odstavimo z ognja in ohladimo. Skuto začinimo s soljo in poprom, ter dobro premešamo. Vmešamo še dve jajci.

Testo, ki smo ga pripravili že prejšnji večer razvaljamo in razvlečemo. Namažemo s skuto, ter potresemo z zeljem. 

Testo z nadevom zvijemo in prestavimo v namaščen pekač. 

Tretje jajce stepemo in ga razmažemo po testu. Potresemo še s sezamom. Pečemo v 20-30 minut na 220°C.

Zavitek narežemo in postrežemo sam ali na posteljici iz mlade solate.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.