Škodljivost ognjemetov

Nevarna pirotehnika

Vsako leto okoli, zame najlepšega praznika, Božiča (natančneje od 26.decembra), pa vse do novega leta, je dovoljena uporaba pirotehnike (spuščanje mini ognjemetov in velikih ognjemetov, ki jih organizirajo predvsem mestne občine). K sreči je v celoti prepovedana uporaba petard, vendar vemo, da se kljub temu najdejo še ljudje, ki kršijo to prepoved.

Na žalost prihajajo iz medijev zopet novice o poškodbah, nastalih ob eksplozijah pirotehničnih sredstev. Drugje je prišlo do požara v bloku, ker je nekdo vrgel petardo v predverje, kjer se je vnel otroški voziček.

Ob nepravilni uporabi pirotehničnih sredstev tako pride do opeklin, odrgnin, zlomov, poškodb vida, sluha. Primer dečka, ki je ostal brez obeh rok, bi nam moral biti v opomin.

Poleg tega, je težava tudi hrup. Ko sem pred osmimi leti imela prvega otroka, sem ga samo nemočno opazovala, kako je nemirno spal, ob tem, ko je zunaj pokalo, kot, da bi bili na fronti. Od takrat opažam, da je vsako leto manj pokanja, vendar še vedno preveč.

Ob detonaciji pirotehničnega sredstva, lahko pok doseže tudi 130 decibelov, kar je za človeško uho zelo agresivno. Kaj šele za hišne ljubljenčke, kot so psi in mačke? Zaradi tega se zavlečejo v različne kotičke, kjer bi lahko ubežali hrupu. Mnoge živali celo pobegnejo, odtavajo, če jim ne ponudiš varnega zavetja tvojega doma. Kaj pa ptiči? Verjemi, ni jim prijetno.

Neprijetnosti

Poleg najhujših posledic, ki jih lahko povzroči pirotehnika, je tu še umazanija, ki ostane od raket. Vsako leto se na našem vrtu znajdejo odpadki, ki so prileteli nanj. Zaradi tega, so na organiziranih ognjemetih prisotni gasilci, ki stražijo, da ne bi prišlo do kakšnega požara.

Druge nevarnosti

Premalo pa se govori o škodljivih vplivih ognjemetov, ki vsebujejo celo paleto kemikalij, ki skrbijo za lepe barve. Le-te so strup za okolje in ljudi.

V Stockholmu so bile leta 1996 opravljene raziskave, po velikem ognjemetu. Izkazalo se je, da je količina arzena narasla na dvakrat višjo od dovoljene. Živo srebro, kadmij, svinec, cink in krom so bili tudi do 500-krat višji od normalne vrednosti. Te kovine onasnežujejo poleg zraka tudi hrano (kulturne rastline), prst in vodo. Več o onesnaževalcih si lahko preberete na strani revije Bodi eko.

Peticija

Pobudo za prepoved uporabe pirotehničnih sredstev je podal Tomaž Gorec. Če se strinjaš s tem, si vabljena, da podpišeš peticijo. Najdeš jo na tej strani: https://www.tomazgorec.si/pirotehnika/

Ne dovolimo, da nam čarobnost praznikov pokvari pirotehnika.

Želim ti mirne, prijetne praznike.

Signature

2 thoughts on “Škodljivost ognjemetov

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.