Novoletne zaobljube in postavljanje ciljev

Pospravljanje starega, da nadgradimo novo

Z novim letom smo začeli pisati novo knjigo. Prvih nekaj listov smo že popisali. Kako, ve vsak sam zase. Kako si začela s svojo življenjsko knjigo ti? Si pregledala knjigo prejšnjega leta? Kaj želiš izboljšati to leto? Kaj želiš doseči v tem letu? Še je čas, da se usedeš, pregledaš, kaj si napisala leta 2018. Nato se zahvali za svojo družino, za vsako izkušnjo, vsak dogodek, česar se spomniš. Sedaj si pripravljena, da kvalitetnejše nadaljuješ s pisanjem knjige leta 2019.

Da bo vsak dan kar najboljše popisan, si je potrebno zastaviti cilje. Le-te si je potrebno zapisati, da si lahko naredimo še konkretnejši načrt.

Kako se lotimo dela?

Kam si boš zapisala svoje cilje, veš najboljše sama. Naj ti služi tvoja domišljija. Pomembno je le, da so na vidnem mestu, da te vsakič opominjajo, da ne skreneš od zadane poti.

Jaz imam pred sabo, na steni, tako imenovan vision board. Na tablo si narišem, napišem ali nalepim slike. To so stvari, dogodki, ki si jih želim. Tabla me vsak dan opominja na to, da moram v akcijo, da bom lahko dosegla svoje želje. Za dosego svojih želja, je potrebno postaviti cilje, ki me bodo pripeljali do tega, da si bom lahko izpolnila vsako od želja.

Postavljanje ciljev

Letni cilji

Začni tako, da si postaviš cilje, ki jih boš dosegla to leto.

Sedaj si vzemi prazen list, zvezek ali računalnik. Konkretiziraj svoje cilje. Zapiši si, kaj želiš doseči to leto. Za vsak cilj, določi končni datum. Zapiši si, kaj boš potrebovala za dosego tega cilja, kako se boš lotila reševanja le-tega. Materialne cilje ovrednoti. Koliko denarja boš potrebovala, da boš dosegla določen cilj?

Tako si lahko določiš kakršenkoli cilj. Lahko je povezan s tvojim domom, družino, zdravjem, hujšanjem, službo ali lastnim poslom.

Dolgoročni cilji

Kaj bi lahko bili dolgoročni cilji? To so cilji, ki si jih postavimo za 3, 5, 10 let vnaprej. Sem lahko uvrstimo razna varčevanja (za šolanje otroka, gradnjo hiše, nakup avtomobila, pokojnino …), dogodke (selitev, poroka …) in še kaj.

Še kako pomembno je, da si zastaviš dolgoročne cilje, če si sama podjetnica. Kje boš čez tri leta? Kam se boš širila čez pet let?

Mesečni cilji

Ko si si zastavila letne cilje, si lahko le-te razporediš po mesecih. Vsak začetek meseca tudi pregledaš, kako ti je šlo pretekli mesec in si prilagodiš cilje za mesec, ki prihaja. Tu si določi, kaj boš dosegla do konca meseca. Da bo cilj konec meseca dosežen, si postavi manjše, tedenske cilje. Vsak teden te pripelje bliže, končnemu, mesečnemu cilju.

Tedenski in dnevni cilji

Za dosego glavnega cilja je potrebna pot. Na tej poti si že postavljamo manjše, tedenske cilje. Da bomo najboljše izpeljali le-te, si postavimo še mini cilje. Mini cilje dosežeš z zadanimi nalogami, ki si jih pripraviš za vsak naslednji dan.

Detajlne cilje za naslednji dan, si pripravimo lahko že zvečer, ko zaključimo z vsemi opravili. Zapiši si vse aktivnosti, ki jih boš imela naslednji dan. To naredi zelo natančno. Pravzaprav si naredi natančen urnik (npr. od 9:00 do 10:00 objave na Facebooku, od 10:00 do 12:00 pisanje bloga…).

Urnika se kar se da, tudi držimo. Jaz si nastavim budilko. Tako v krajšem času tudi več naredim, kot če ne bi imela budilke. Bila bi bolj razpuščena, ker ne bi imela meje, do katere je potrebno nekaj dokončati. Na žalost smo ljudje podvrženi temu, da naredimo nekaj učinkovito šele takrat, ko čutimo nad sabo nekakšen pritisk. Sama najbolje veš, kdaj je to pri tebi.

Kar je pomembno pri načrtovanju prihodnjega dne, je tudi to, da si postavimo na urnik najprej tista opravila, ki jih v tekočem dnevu nismo uspele dokončati. Če je aktivnost takšna, da zahteva vsakodnevno obravnavo, jo vključimo v urnik takrat, ko nam najbolj ustreza.

Veselo na delo

Sedaj pa te vabim, da se lotiš dela. Ko boš lahko v tišini razmislila vse kar sem ti danes napisala, se loti svojega načrtovanja. Želim ti uspešno doseganje zadanih ciljev.

V komentar pa mi lahko še zaupaš, kakšne novoletne zaobljube si sama sprejela? Imaš že razdelan načrt?

Sign

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.