Nasveti pri uvajanju hrane dojenčkom

Pomen zdrave prehrane

Healthy breakfast

Ko sem bila noseča z mojim prvim otrokom, sem raziskovala in preučevala, kako bi se lahko prehranjevala čimbolj zdravo. Takrat sem bila vegetarijanka. Zato sem morala še skrbneje poskrbeti, kaj sem dala na svoj dnevni meni, da nisem spustila kakšnih hranil. Za svojo prehrano sem morala resno poskrbeti, da se je zarodek razvil normalno.

Ko se je moj najstarejši sin rodil, se je redno dojil in lepo rasel. Pri njegovem prvem rojstnem dnevu, smo začeli z dodajanjem ribe in piščanca v prehrano. Spoznala sem, da je ključnega pomena pridobiti hranilne snovi iz različnih virov hrane. Menim, da je pomembno, da uživamo uravnoteženo prehrano, da se izogibamo skrajnosti.

1. Dojenje ali formula

Imela sem srečo, da sem dojila vse tri moje zakladke. Zato nimam izkušenj s flaško in pripravljanjem mleka iz formule. Lahko pa rečem, da ima materino mleko najboljšo sestavo hranil, ki zagotavljajo potrebe dojenčka. Mleko v prahu je samo približek materinega mleka.

Dojenje je zatorej najboljša popotnica novorojenčku. Če si zdrava in nimaš težav, se le potrudi. Je vredno. Dojenje ima še druge prednosti. Hrano imaš vedno s seboj in je vedno primerno topla. Zato ti ni potrebno vstajati iz postelje sredi noči, da bi pogrela vodo za formulo.

2. Najboljši čas za uvajanje goste hrane je okoli šestih mesecev

Pri tej starosti, lahko dojenček že sedi, je stabilen in že lahko drži žličko. Čeprav še ne bo sam zajemal hrane, bo lahko sodeloval in začel raziskovati to novo stvar.

Jaz sem začela uvajati gosto hrano že nekaj tednov prej, ker je bil mali jedec že zelo lačen. Takrat se je lahko dojil tudi po dvanajstkrat na dan in še ponoči na dve uri. Ker je bil tako velik, je potreboval gosto hrano že pred šestimi meseci. Če je tudi pri tebi tako, se prej posvetuj s patronažno sestro ali s svojim pediatrom.

3. Svojega otroka začni hraniti z gosto hrano, ko je na to pripravljen

Baby food

Znaki, na katere moraš biti pozorna, preden začneš uvajati gosto hrano:

* Dojenček je še vedno lačen po bogatem obroku mleka.

* Ko zagleda hrano, posega za njo in joče.

* Žveči vse, kar pride v njegove roke.

* Pogostejše hranjenje.

* Nemirne noči.

4. Začnita z lahko-prebavljivo in manj alergijsko hrano

Moji trije so začeli s korenjem, jabolkom, riževo kašo.

Uvajanje hrane pri dojenčku, je predvsem učenje teksture, okusa. Otrok začne z učenjem požiranja in žvečenja, ter privajanjem na okus. Raziskuje. Hrana v tej fazi še ni pomemben vir hranil.

Še vedno moraš nadaljevati z dojenjem, saj ima materino mleko popolno sestavo mineralov, vitaminov, maščob in drugih hranil.

5. Tekstura hrane

Tekstura hrane mora biti podobna teksturi pudinga – gladka, mehka, sočna. Hrano lahko zmešaš, narediš pire ali jo pretlačiš z vilicami.

6. Otroku ponudi eno vrsto hrane naenkrat

Začni z le eno novo hrano, pri kateri ostaneš nekaj dni. Na ta način boš vedela, če otrokov organizem zavrne hrano, katera je. Če je šlo vse gladko, nadaljuj z uvedbo nove vrste hrane, pri kateri zopet ostaneš nekaj dni in tako naprej.

Na primer:
Začneš s korenjem. Dojenčka hrani štiri dni samo s korenčkovo kašo.

Peti dan dodaj krompir. To kašico naj je nekaj dni, preden dodaš na primer cvetačo.

Po tem vzorcu nadaljuj z dodajanjem nove vrste zelenjave.

Prav tako začneš tudi z uvajanjem sadja. Za začetek je najboljše jabolko in banana. Pri slednji sem vedno pazila, da je prišla iz biološke predelave.

7. Bodi sproščena

Čas za hranjenje, mora biti vesel čas. Poskusi biti sproščena. Ne sili otroka s hrano, če je ne želi preizkusiti. Hrano mu ponovno ponudi nekaj dni kasneje, mogoče jo bo sedaj pripravljen sprejeti.

8. Svojega otroka (pravzaprav celo družino) hrani z ekološko hrano

Od vsega začetka sem zagovornik zdrave in naravne hrane (pridelane na ekološki način).

Food all over the place

Menim, da je ključnega pomena, da damo otroku zdravo, nepredelano hrano. Najboljši način je, da pripravimo jed sproti, same. Poskusi uporabiti lokalno hrano, saj hrana, ki potuje po vsem svetu nima kaj dosti energije. Poleg tega je polna nezdravih elementov, kot so konzervansi, pesticidi.

Pravilne prehranjevalne navade so izredno pomembne za delovanje in obnovo telesa dojenčkov in malčkov. To so temelji za njihovo celotno življenje.

Kako to doseči? Z zdravo, uravnoteženo, energijsko in hranilno bogato hrano. Zato je treba otroku ponuditi raznovrstna živila.

Otroke bi morali spodbujati, da jedo ekološko hrano, saj je le-ta brez pesticidov, fungicidov, hormonov in drugih škodljivih elementov.

Zato svetujem, da kupiš ekološko hrano, če je nimaš morda na svojem vrtu. Ker:

* vsebuje najnižjo raven umetnih dodatkov

* vključuje najnižjo stopnjo ostankov

* ima večjo gostoto in po navadi več okusa

* bogata je s hranili

* naravne sestavine niso gensko spremenjene

Če želiš najbolje izkoristiti ekološko pridelano hrano, se moraš posvetiti pripravi obroka. Ekološko zelenjavo in sadje, je najbolje pripraviti tik preden postrežeš jed.

9. Izogni se neredu in prihrani čas s slinčkom Matea’s

Baby Feeding

Če ne želiš imeti hrane vsepovsod, uporabi silikonski slinček Matea’s. Slinček je fleksibilen, nastavljiv okoli vratu, mehak. Ker se zapenja z gumbi, tako tudi raste z otrokom, saj se prilagaja njegovemu rastočemu vratu. Veliki, odprt žep ulovi vso hrano in pijačo, ki je zgrešila mala usta.

Nam staršem olajša tudi čiščenje, saj se ga le obriše in je že čist in suh.

10. Uporabi mehke silikonske žličke

Moj najmlajši sin še vedno rad vzame žličko iz seta Matea’s. Žlica je narejena za enostavno zajemanje, je mehka in ročaj se lepo prilega dojenčkovim rokam. Žlička je prijazna otrokovim dlesnim, ker se upogne, če se zadane v dlesni ali zobe.

Še en nasvet

Vedno se poslušaj. Ti si edina, ki ve, kaj je najboljše za tvojega otroka. Ker si vedno z njim, veš,  kakšne so njegove potrebe. Prepusti se ob uvajanju hrane, ne kompliciraj. Čaka te še veliko drugih izzivov, za katere prihrani energijo. Ne delaj drame iz hrane. 😀

Vabilo

Preverite kaj ponuja komplet Matea’s.

Sign

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.