Kako pripraviti smuti, ne da bi škodovali svojemu zdravju?

Priljubljeni smuti-ji

Priljubljenost smuti-jev (bom pisala smoothie kar po domače – v stilu piši kot govoriš 😉) je še vedno velika in še tudi narašča.

Tudi pri nas doma radi posežemo po njih. Predvsem zato, ker le tako otroci zaužijejo dovolj različnih vitaminov, mineralov in drugih hranil, ki sestavljajo različne vrste sadja in zelenjave.

Sicer ne pojedo dovolj teh sestavin.

Po tej plati so smuti-ji odlični za zapolnitev prehranskega primanjkljaja otrok in ljudi, ki zavračajo zelenjavo ali je pojedo premalo. Smuti-ji imajo namreč visoko vrednost mikro-hranil.

Seveda imajo moji najrajši sadne smuti-je, ki so sladki in še posebej slastni. Ampak tu se meni, kot odgovorni mamici, postavi vprašanje. Ali je to zdravo?

Vedeti moramo namreč, da se takega načina prehranjevanja, naj ne bi posluževali diabetiki in ljudje s prekomerno telesno težo.

Zakaj?

Slastni smuti-ji, polni hranil, vsebujejo namreč tudi veliko sladkorjev. Fruktoze, ki je v majhnih količinah koristna, v pretiranih količinah pa je naše telo ne more predelati.

Fruktoza v svojem prebavnem procesu pripotuje do jeter, kjer se presnavlja. Odvečna fruktoza pa se pretvori v maščobe (trigliceride). Jetra le-te pošljejo naprej v krvni obtok, kjer lahko visoka raven trigliceridov zvišuje možnost nastanka kardiovaskularnih bolezni.

Poleg vsega fruktoza v telesu ne sprosti hormonov, ki nam dajejo občutek sitosti. Tako se ne nasitimo dovolj in kaj kmalu posežemo po novem obroku, kljub temu, da smo vnesli v telo zadostno količino kalorij.

Kaj lahko storimo, da bo uživanje smuti-jev bolj zdravo?

Da prelisičimo naše možgane, priporočam, da smuti-je “prežvečimo“. Smuti zadržimo v ustih, ga malce požvečimo, da se poveže s slino, ki je pomemben faktor pri presnavljanju. Hormoni, ki nam dajejo občutek sitosti, se namreč sprožijo tudi, ko hrano žvečimo. Če smuti le popijemo, manjka korak žvečenja. Tako možgani ne prejmejo signala sitosti. V tem primeru lahko kaj hitro zaužijemo več kalorij, da potešimo občutek lakote.

V smuti-jih pristanejo skoraj vse sestavine sadja, minerali, vitamini, druga mikro in makro hranila, ki pomembno vplivajo na sproščanje fruktoze v kri. Le vlaknine se z miksanjem razbijejo. Če sadje sočimo, odstranimo vlaknine. Absorpcija hranil in sladkorjev je tako pri smuti-jih vseeno počasnejša, kot če pijemo sadež, ki smo ga sočili.

Zmerno uživanje smuti-jev je priporočljivo, saj gre za odličen vir hranil. Da bodo kar se da zdravi, naj temeljijo na zelenjavi. Le-te naj bo 60%. Da se zmanjša “nevarnost” odvečne fruktoze, smuti zmeljemo le na grobo, da se vlaknine ne zdrobijo v premajhne enote, ki ne upočasnijo prehoda sladkorjev v kri.

Sveže sadje ali smuti?

Vsekakor pa si privoščite tudi sveže sadje in zelenjavo v prvotni obliki, saj ima še vedno večje učinke na zdravje, kot uživanje smuti-jev.

Če sadje uživamo celo, fruktoza v njem ni problematična. V tem primeru namreč vlaknine poskrbijo, da prihaja fruktoza v jetra počasi, tako da jo utegnejo v miru predelati. Vlaknine namreč zadržujejo zaužito in zato potuje sok dokaj počasi v jetra. Ta so zato kos svojemu delu in tako povečini ne pridejo do izraza negativni učinki sladkorja.

Sadje je torej pomemben del poletnega jedilnika. Preskrbi nas tudi z veliko mero antioksidantov. V naših telesih nas varujejo nekateri od mnogih, kot so vitamin C, beta karoten, antocianini, flavonoidi, različne sadne kisline.

Sadje, ki vsebuje največ antioksidantov so borovnice, maline, jagode in drugo jagodičevje, ki jim sledijo marelice in češnje.

Antioksidanti nas ščitijo pred sončnimi opeklinami (tako kot tudi že samo rastlino in plodove, pred močnimi žarki), ter pred škodljivim vplivom prostih radikalov .

“Ljudje lahko postanejo celo odvisni od smuti-jev, tako da sadja in zelenjave v prvotni obliki sploh ne uživajo več. To še posebej ni priporočljivo za otroke, ki morajo spoznati različne vrste sadja in zelenjave v prvotni, nepredelani obliki.” – Veronika Jelovšek

Katere sestavine sodijo v smuti?

Sveža zelenjava: najpriljubljenejši sta špinača in stebelna zelena, uporabimo pa lahko tudi solato, blitvo, peteršilj, koprive, regrat, rukolo in drugo zeleno-listno zelenjavo.

Sveže sadje: kislo sadje osladimo z bananami ali mangom. Nabor sadja lahko izbirate po lastnem okusu in željah.

Da ni pregosto, dodamo tekočino. To je lahko voda, kakšno rastlinsko mleko in tudi aloe vera gel.

Za super učinek smuti-ja, mu dodamo tudi kakšno od super-živil (pšenično ali ječmenovo travo v prahu, chia semena, spirulino, laneno seme).

Da bomo zaužili tudi še kako potrebne vlaknine, lahko dodamo smuti-ju ovsene kosmiče (najboljše na koncu, da ostanejo celi ali jih le na kratko zmeljemo).

Recept

Pri nas najraje naredimo borovničev “sladoled”. Zanj uporabim:

2-3 pesti zmrznjenih borovnic

2-3 banane

lonček navadnega ali grškega jogurta

1 dl aloe vera gela

Vse sestavine zmeljem v blenderju in ponudim.

Borovnice lahko zamenjamo z drugimi sadeži. Lahko vzamemo mešane gozdne sadeže, jagode, marelice, breskve. Dodamo lahko tudi jabolka. Poljubno. Ustvarjajte. Preizkusite. 😍😍

Ko nisem pod nadzorom svojih malih nadobudnežev, pretihotapim v “sladoled” tudi kakšen listič zelenjave.

                                         

Epilog

Kljub temu, da gre sladkor v sadnem smuti-ju prehitro skozi prebavo, zaužijemo več mikro-hranil, kot bi jih z enim sadežem. Ponavadi ne uspemo pojesti več kot enega, mogoče dveh sadežev. Moji otroci s tem dobijo dozo vitaminov in mineralov, ki jih sicer ne bi. Sadje v kašasti obliki obožujejo, trdega se nočejo, skorajda, niti lotiti.

Vsekakor poskusite v smuti-je dodati čim več zelenjave. Poleg tega je tudi priporočljivo, da ne pijete dnevno smuti-ja z enakimi sestavinami, kot ste ga pili prejšnji dan. Sestavine dnevno menjajte.

Sicer se vedno držim načela, vsega po zdravi meri. Pretiravanje v nobeni stvari ne prinese nič dobrega.

Pa gibajte se!

Sorodni članki

Ta članek vsebuje affiliate povezave. Če kliknete na kakšno od mojih affiliate povezav in opravite nakup, lahko prejmem provizijo, ki se sklicuje na vas. To vam ne prinaša nobenih dodatnih stroškov. Morda boste deležni celo kakšne ugodnosti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.