Nasveti za učinkovito čiščenje na naraven način

Se zavedate, da naš planet najbolj umažemo s tem, ko čistimo?

Precejšen del čistil, ki nam jih ponujajo na trgu lahko vsebuje sestavine, ki so precej nevarne tako nam, kot tudi okolju. Številne kemikalije ostanejo v nas, v okolju, ker se enostavno biološko NE razgradijo / so biološko nerazgradljiva. Tako lahko negativno vplivajo na naše zdravje. K sreči obstaja precej možnosti, da se izognemo nevarnostim in, da očistimo svoj dom, avto, perilo in druge čiščenja potrebne površine in stvari, s povsem naravnimi čistili.

Brezbrižnost pri uporabi čistil in pralnih praškov

Ko čistila izginejo v odtok iz umivalnikov, banj, stranišč, iz pomivalnega in pralnega stroja, za nas ne obstajajo več. Prepogosto se ne obremenjujemo, kam so odšla in kakšno breme predstavljajo okolju in s tem tudi nam.

Se kdaj vprašate kakšno pot imajo čistila pred sabo? Kam so se odplaknila?

Že na poti skozi kanalizacijo se “spajdašijo” z drugimi odplakami. Če imamo srečo, pripotujejo do čistilnice, kjer se primerno razgradijo. Žal največ odplak konča v rekah, podtalnicah in morju.

Zgodi se tudi,  da onesnažene vode vdrejo v zajetja pitne vode. Vodo “očistimo” s klorom.

Poglejmo še, čemu smo izpostavljeni pri ravnanju s čistili. Pri čiščenju je priporočljivo uporabljati zaščitne rokavice, da ne bi prišli v stik s čistilom, ki lahko povzroči preobčutljivostno reakcijo. Obstajajo tudi taka, ki povzročajo hude opekline kože in poškodbe oči. Seveda, bog ne daj, da bi jih kdo pomotoma zaužil. Poleg vsega, se lahko sproščajo še nevarni plini, kot je na primer klor. Ste že kdaj opazili, ko čistite kopalnico, kako ne morete prosto dihati ob uporabi čistila za wc in vas mogoče celo zapeče po nosu? Vse to je posledica klorovih spojin v agresivnih čistilih.

Naravno čiščenje

Kaj lahko storimo, da čistimo na naraven način in učinkovito?

Pranje perila

Okolje bomo razbremenili že s tem, če bomo uporabili le 1/3 predpisane količine pralnega sredstva (kar popolnoma zadostuje), kot je navedeno na embalaži. Ob tem mislimo na to, da stroja ne napolnimo preveč. Napolnimo ga do te mere, da še lahko sežemo z roko do zadnjega dela bobna.

Namesto mehčalca uporabimo kis. Le-ta poleg mehčanja očisti tudi boben in vodni kamen. Pripomore tudi k boljši učinkovitosti pranja.

Kaj uporabljam sama za pranje perila?

Vrsto let že ne uporabljam “konvencionalnih” pralnih praškov, temveč bio, naravne praške. Zadnje čase me spremlja pralni detergent Mana, ki ima v sestavi tudi patentirano obliko Efektivnih Mikroorganizmov EM1, ki so izjemno koristne pro-biotične kulture. Le te ob redni uporabi preidejo v okolje in na tkanino, kjer preprečujejo razvoj patogenih bakterij in na ta način naredijo okolje sterilno na popolnoma naraven, ne-kemijski način. Hkrati pa tudi pomagajo vzdrževati čisto pitno vodo, saj so Efektivni Mikroorganizmi EM1 že vrsto let znani po svojih izjemnih čistilnih sposobnostih sladkovodnih virov.

Za mehčanje uporabljam kis, ki mu dodam nekaj kapljic eteričnega olja (po navadi sivko*).

*Vsako eterično olje ni primerno, ker lahko pusti na perilu madeže.

Pomivanje posode

Za ročno pomivanje posode uporabljam naravni detergent za posodo Mana, ki ima podobno sestavo kot detergent za pranje perila, torej vsebuje patentirano obliko Efektivnih Mikroorganizmov EM1.

Strojno pomivanje posode – tablete, namenjene strojnemu pranju posode, so tako močne, da je dovolj, če uporabimo polovico tablete. Če se le da, kupim ekološke tablete. Morda jih pa lahko naredite kar sami. Jaz do tega še nisem prišla, vendar ne zgleda težko. Kako pripraviti svoje tablete, si lahko preberete na tej povezavi.

Namesto sijaja, uporabimo kis, ki lepo očisti tudi pomivalni stroj.

Naravno čiščenje

Čiščenje doma

Ne čistim vedno z isto metodo. Enkrat uporabim vodo in kis, drugič dodam še kakšno eterično olje, včasih uporabim tudi sodo bikarbono, naslednjič čistim s parnim čistilcem, uporabljam pa tudi Aloe MPD – Multi Purpose Detergent (več o njem na koncu tega prispevka).

Osnova za čiščenje sta voda in kis, ki ju mešamo v razmerju 1:1 (lahko tudi Frej Sprej – enak učinek EM1, torej sterilizacija okolja – odsotnost/preprečevanje patogenih bakterij, plesni in glivic – na povsem naraven, mikrobiološki način). Poškropimo in pobrišemo s krpo iz mikrovlaken. Vonj se kaj kmalu razdiši. Ker pa imam rada, da ostane po čiščenju prijeten vonj, se ga lotim tudi na druge načine. Poglejmo.

Čiščenje s pomočjo eteričnih olj

Osnova za pripravo čistil sta alkoholni kis / Frej Sprej – EM1  in soda bikarbona. Njuno moč okrepimo z eteričnimi olji (EO) citrusov (limone, pomaranče, grenivke). Ta EO so še posebej znana po močnih protibakterijskih učinkih. Zato jih uporabljamo za dezinfekcijo. Ob enem nam lepo odišavijo prostor.

Tako si torej pripravimo čistilo, s katerim lahko očistimo vsak prostor:

V pollitrsko stekleničko z razpršilnikom vlijemo 3 enote kisa in 4 enote vode, dodamo po 10-15 kapljic EO limone in pomaranče. Pretresemo in popršimo po površinah, ki jih želimo očistiti. Pustimo nekaj minut in zbrišemo z vlažno krpo. Malce več pozornosti namenimo občutljivim materialom. EO limone ni primerno za les, ker ga razbarva. Bakra se tudi ne čisti s tem pripravkom.

Uporabljamo jo lahko za dezinfekcijo kuhinjskih površin, košev za smeti, kuhinjskega korita, aparatov, celotne kopalnice…

Naravno čiščenje

Parni čistilec

Najboljše pa se počutim, ko počistim s parnim čistilnikom. Brez kakršnegakoli truda, odstrani umazanije, hkrati uniči tudi bakterije, pršice in druge alergene. Za še boljši občutek, najprej popršim površine z univerzalnim čistilom z EO, potem se po nekaj minutah lotim površin s paro.

Odišavljanje prostora

Za odišavljanje prostora si pripravimo razpršilko, v katero nalijemo vodo in dodamo eterična olja po lastnih željah. EO evkaliptusa razkuži prostor -v času, ko je povečano tveganje “napada” virusov in bakterij, večkrat dnevno popršimo prostore s to mešanico.

Različna eterična olja, lahko nakapljamo tudi v difuzor.

Multi Purpose Detergent (MPD)

Si želite olajšati delo? To lahko storite s koncentratom narejenim na osnovi aloe vere. To je Forever MPD, večnamenski izdelek za perilo, posodo, tla in celo kopalnico.

Forever MPD je tekoči detergent, ki je zelo učinkovit in ekonomičen pri uporabi.

Vsestranski čistilni izdelek, je idealen za pranje vseh vrst perila. Obenem je tudi čistilo za celotno gospodinjstvo, tla, kopalnice, čiščenje ploščic in preprog, kot tudi za ročno pranje posode. Ta varen, koncentriran tekoči detergent je odličen za odpravljanje umazanije, odstranjevanje maščob in madežev.

Forever Aloe MPD® 2X Ultra je brez fosforja. Za razliko od mnogih drugih detergentov, so njegove anionske in neionske površinsko aktivne snovi biološko razgradljive, kar zmanjšuje negativne okoljske učinke. Naša neabrazivna formula vsebuje blago aloe vero za mehčanje in ohrani dobro kondicijo vaših rok in oblačil.

Ni priporočljivo za uporabo v pomivalnih strojih.

Viri:

Več o EM1 – https://www.emrojapan.com/

https://www.bodieko.si/eko-tablete-za-pomivalni-stroj

Ta članek vsebuje affiliate povezave. Če kliknete na kakšno od mojih affiliate povezav in opravite nakup, lahko prejmem provizijo, ki se sklicuje na vas. To vam ne prinaša nobenih dodatnih stroškov. Morda boste deležni celo kakšne ugodnosti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.