Pri nas doma radi jemo kosmiče. Ampak navadni kosmiči mojim ne gredo ravno v slast. Najrajši imajo čokoladne. Ker so kupljeni močno presladki in vsebujejo še razne dodatke, ki jih ravno ne odobravam. Tako sem pričela pripravljati svoje čokoladne kosmiče, ki so po vrhu vsega še hrustljavi. Sestavine, ki jih bom navedla v nadaljevanju so BIO in, če se le da, lokalne.
Potrebujemo:
- 350 g ovsenih kosmičev
- 100 g koruznih kosmičev
- 100 g lešnikov
- 50 g bučnih semen
- 50 g sončničnih semen
- 100 g rjavega sladkorja
- 60 ml (1žlica) medu
- 40 g kakava
- Ščepec soli
- 2 žlici vode
Priprava:
V večjo posodo stresemo ovsene in koruzne kosmiče, lešnike, ter bučna in sončnična semena. Vse skupaj premešamo. Na sredino suhe mase naredimo jamico.
V manjšo posodo stresemo sladkor, dodamo med, ščepec soli, kakav ter 2 žlici vode. Vse sestavine zmešamo in pristavimo na ogenj. Ko se vsebina stopi, jo malce ohlajeno zlijemo v jamico, ki smo jo naredili v suho maso. Vse skupaj temeljito premešamo.
Pečico segrejemo na 150°C.
Medtem pripravimo velik pekač in ga obložimo s papirjem za peko. Nanj stresemo mešanico in damo v ogreto pečico.
Pečemo 40 minut. Med pečenjem premešamo na vsakih 10-15 minut, da se zmes enakomerno popeče in porazdeli.
Kosmiče vzamemo iz pečice, ter jih ohladimo. Medtem, ko se hladijo, jih večkrat premešamo, da se ne sprimejo.
Ohlajene kosmiče shranimo v posodo. Sama jih pospravim v steklen kozarec.
Da bodo še okusnejši, jim lahko dodamo še različno suho sadje (brusnice, rozine, goji jagode), chia semena.
*Lešnike, ter bučna in sončnična semena lahko tudi grobo zmeljemo, preden jih dodamo kosmičem. (Pri nas je to nujno potrebno, da otroci brez prerekanja pojedo kosmiče. )