Dobrodelnost

Lansko leto (2018) je bila Slovenija na četrtem mestu, med državami Evropske Unije, s 4,4% gospodarsko rastjo. Razmere na trgu so ugodne. Brezposelnost se zmanjšuje. Kljub temu je še vedno precej ljudi, ki so slabše finančno preskrbljeni ali nepreskrbljeni. Tem na pomoč priskočijo tudi različne dobrodelne organizacije.

Dobrodelne organizacije

Obstaja lepo število dobrodelnih organizacij. Najbolj znane so Rdeči Križ Slovenije, slovenska Karitas, Unicef.

Primarna dejavnost Rdečega križa je krvodajalstvo, poleg tega zbirajo tudi oblačila, obutev, hrano, osebne pripomočke in druge izdelke, ki jih lahko posredujejo pomoči potrebnim. Z raznimi humanitarnimi akcijami peljejo tudi socialno ogrožene otroke na morje, organizirajo zdravsvene kolonije.

Karitas je ustanovila 1.5.1990 slovenska Rimokatoliška cerkev. Organizirane imajo prostovoljce, ki pomagajo materialno, ter nudijo duhovno in duševno oporo.

Unicef je edina humanitarna organizacija znotraj Združenih narodov, ki skrbi za otroke, za njihovo preživetje, zaščito in razvoj.

Nekaj njihovih projektov, s katerimi pomagajo otrokom:

  • Varne točke
  • Junior ambasador Unicefa
  • do novorojenčkov prijazne porodnišnice
  • do otrok prijazna Unicefova mesta
  • punčke iz cunj
  • projekti v šolah in vrtcih

Zadnja leta predvsem okoli velikih praznikov, slišimo tudi za Anino zvezdico, kjer skozi vse leto zbirajo hrano za družine v stiski.

Pomoč najmlajšim

Lep primer pomoči otrokom, je tudi ljubljanski Vrtec Hansa Christiana Andersena. Že 20. leto omogoča otrokom iz družin s šibkejšim finančnim položajem, da se lahko udeležijo dejavnosti, ki jih organizira vrtec in so plačljive. V ta namen deluje sklad Vrtca Hansa Christiana Andersena. Sklad se polni z donatorskimi in sponzorskimi sredstvi, ki pridejo do skalda s pomočjo staršev, ki pridobivajo sponzorje in donatorje. Poleg tega se organizirajo različni projekti, kot na primer novoletna tržnica, gledališke predstave in največji projekt Živ-Žav. Organizacijo teh dogodkov prevzamejo v roke delavci vrtca. Njihovo delo je prostovoljno. S svojim časom, ustvarjalnostjo in energijo ustvarjajo priložnosti, kjer vsak od nas postane dobrodelen. Na pomoč jim po svojih močeh priskočijo tudi starši.

Sredstva sklada se tako namensko porabijo za financiranje otrok iz socialno ogroženih družin, za bivanja v naravi (letovanj in zimovanj). Del sredstev sklada je namenjen projektom znotraj vrtca, ki nadgrajujejo delo v vrtcu in pomenijo izboljšanje bivanjskih razmer in bogatenje programov. Tako se  po potrebi tudi financirajo nakupi plavalnih desk, smuči in smučarske opreme, rolerjev, dežnih plaščev, smučarskih kombenizornov za otroke, športne opreme, knjig za družine, čelad za različne športne dejavnosti.

Če želiš biti tudi ti, del te lepe zgodbe, lahko podpreš sklad s tem, da izpolniš obrazec za namen 0,5% dohodnine na Fundacijo, ki je usmerjena v zbiranje finančnih sredstev za podporo izvajanja programa sklada vrtca (http://www.vrtecandersen.si/fundacija).

Kot pravi rek:”Na mladih svet stoji.” Da bodo naši najmlajši lahko uživali svoje otroštvo v najboljši meri in iz svojih temeljev zgradili trdne osebnosti, postali uspešni, samozavestni otroci in kasneje odrasli, jim to omogočimo. 

Pomoč posameznikom

Zaradi izrednih dogodkov, nepričakovanih, neprijetnih, se zgodi, da ljudje ne utegnejo pokriti stroškov, ki nastanejo na primer za pokritje zdravljenja, ki ga zavarovalnice ne krijejo.

Pred časom sem prejela na FB Messenger sporočilo s prošnjo o delitvi zapisanega. Tako sem se odločila, da na tem mestu posredujem pismo očeta dečka s cerebralno paralizo:

ZA MALEGA PRINCA ANŽETA

Branje vam bo vzelo le nekaj časa, z tem pa lahko pomagate 4,5 letnemu Anžetu ki ima
diagnozo cerebralna paraliza – tetraplegija in potrebuje za nadaljnjo okrevanje ogromno
terapij, ki pa so na žalost v večini samoplačniške. Za to se z tem pismom obračamo na
pomoč dobrih ljudi.”  Nadaljevanje pisma si prberite

Pomagati je vrlina

Vesela sem, ko vidim, kako so starši pripravljeni pomagati (na primeru vrtca). Stopimo skupaj. Če nas je več, že malenkost posameznika velja veliko. Saj 1+1=2….

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.